Vietnam

Vid nödsituationer får du hjälp om du ringer 115.


Hälso- och sjukvård

Vid olycksfall kan man kontakta finska ambassaden i Hanoi på numret +84 (0) 4 3826 6788.

Nivån på sjukhusen i Vietnam motsvarar inte nivån i västvärlden och det är skäl att uppsöka dem endast i akuta fall. Sjukhusen har ofta brist på läkemedel och andra förbrukningsartiklar. Utanför Hanoi och Ho Chi Minh City talar endast få läkare engelska. Det rekommenderas att man i första hand söker sig till de utländska klinikerna i Vietnam. På dessa kliniker finns både vietnamesiska och utländska läkare. I allvarliga fall kan patienten flygas till Singapore eller Thailand för vård. Den som reser till Vietnam bör teckna en omfattande reseförsäkring.

På turistorterna kan man få information om läkartjänster i hotellreceptionen eller av researrangören. Läkarbesöket betalas kontant på förhand. Spara kvittona för försäkringen.

I Vietnam är nödnumret till ambulansen 115, men på nödnumret talar man i allmänhet inte engelska. För offentliga ambulanser kan det ta lång tid att komma fram, och därför är det i de flesta fall bättre att anlita till exempel taxi. I större städer kan sjukhusen också ha egna privata ambulanser.

Läkemedel

I storstäder som Hanoi och Ho Chi Minh City finns högklassiga apotek i de flesta köpcentra. Också de flesta privata sjukhusen och klinikerna har apotek. Apoteken är i regel välutrustade och de flesta läkemedel kan man köpa utan recept.

Apoteksverksamheten är inte strikt reglerad i Vietnam. Om du köper läkemedel på något annat ställe än ett sjukhusapotek, är det bra att kontrollera den sista förbrukningsdagen på läkemedelsförpackningarna.

Källor: Utrikesministeriet, U.S. Department of State: A service of the Bureau of Consular Affairs