Malaysia

I en nödsituation får du hjälp genom att ringa 999 eller 112.


Hälso- och sjukvård

I Malaysia finns både ett offentligt och ett privat hälso- och sjukvårdssystem. Resenärer bör använda den privata hälso- och sjukvården, eftersom de offentliga tjänsterna är avsedda för lokalbefolkningen. I de stora städerna är hälso- och sjukvårdstjänsterna tillräckliga och där finns även engelskatalande läkare. Utanför städerna varierar tillgången till hälso- och sjukvårdstjänster.

Resenärer till Malaysia bör skaffa sig en täckande reseförsäkring. Läkare och sjukhus kräver ofta förhandsbetalning med kontanter och kreditkort accepteras sällan som betalningsmedel. Spara alla kvitton och intyg som du får. Du kan ansöka om ersättning i efterhand hos ditt försäkringsbolag.

Besök hos en allmänläkare kostar minst 15 ringgit. Besök hos en specialistläkare kostar minst 60 ringgit. Priserna baseras på den malaysiska lagen om privat hälso- och sjukvård, men det är bra att kontrollera informationen närmare på plats. Tilläggsavgifter kan utgå till exempel för ingrepp som utförs av läkare. Var uppmärksam när du använder privata sjukvårdstjänster. Läkare kan förordna dyra behandlingar och läkemedel som inte behövs. Detta gäller i synnerhet turister.

På en del turistmål i Malaysia kan man fråga efter läkare vid hotellets reception. Till exempel i Langkawi finns ett internationellt sjukhus som har läkarjour dygnet runt. I Kuala Lumpur finns flera offentliga och privata sjukhus. Specialistläkartjänster finns tillgängliga i Kuala Lumpur till exempel vid Gleneagles Intan Medical Centre och Prince Court Medical Centre. Tryckkammarbehandling finns tillgänglig i Kuantan, Lumut, Ipoh, Sabah och Labuan.

Läkemedel får du oftast direkt av läkaren.

Om du är sjukförsäkrad i Finland och har fått vård utanför EU/EES eller Schweiz på grund av akut insjuknande, en långvarig sjukdom, graviditet eller förlossning, kan du ansöka om ersättning hos FPA i efterhand. Ersättningen är densamma som ersättningen för privat hälso- och sjukvård i Finland. Tänk på att ersättningen oftast endast täcker en liten del av vårdkostnaden, varför det är tillrådligt att teckna en reseförsäkring.