Förenade Arabemiraten

I en nödsituation får du hjälp genom att ringa 998.


Hälso- och sjukvård

I Förenade Arabemiraten finns både ett statligt finansierat, offentligt hälso- och sjukvårdssystem och en växande privat hälso- och sjukvårdssektor. Nivån på hälso- och sjukvårdstjänsterna varierar mycket. När du reser till Förenade Arabemiraten är det bra att skaffa en täckande reseförsäkring.

I offentliga stadssjukhus kan även utlänningar få kortvarig vård kostnadsfritt. Privatsjukhusen på turistområden är dyra. Den privata tandvården håller en hög nivå, men priserna ligger minst på samma nivå som i Finland.

Vissa turisthotell i Dubai har en egen läkare. Hotelläkarens arvoden betalas kontant eller med kreditkort. Mot kvitton kan du i efterhand ansöka om ersättning hos ditt försäkringsbolag. Ta alltid med dig pass och en resehandling, till exempel reseförsäkringskortet, när du använder tjänster inom hälso- och sjukvården.

Läkemedel

I Dubai har de flesta apoteken öppet från lördag till torsdag kl. 9–13 och 16–22. På fredagar har apoteken öppet kl. 16–22. Vissa apotek har öppet dygnet runt.

Läkemedel är vanligtvis dyra i Förenade Arabemiraten.

När du reser till Dubai, får du ta med dig läkemedel för personligt bruk för tre månaders behov. Med dig måste du ha ett läkarintyg eller en receptkopia. Narkotiska läkemedel får föras in i landet endast i undantagsfall. Om du vill försäkra dig om att du får ta med dina läkemedel in i landet, kan du ställa en förfrågan om detta till Förenade Arabemiratens hälsoministerium antingen per telefon på numret +971 2 611 7240 eller via e-post till adressen drugcl.csc(at)moh.gov.ae.

Källor: Finlands ambassad, Abu Dhabi, Förenade Arabemiratens hälsoministerium, Embassy of the United Arab Emirates in Washington D.C.