Känner du till dessa internationella jultraditioner? God Jul!

24.12.2017


Vår Twitter-julkalender @rajayhteyspiste samlade fakta om julen i olika länder. På våra landsspecifika webbsidor hittar du information om användning av hälsotjänster i fler än 50 länder. Fridfull jul!

 1. Stjärnan på bordet vid julmiddagen i Frankrike är julstubben, ”bûche de Noël”.
 2. Norrmännen förbereder sig för julen med långa och rikliga julebord-luncher. Traditionen är populär även på arbetsplatserna.
 3. I Mexiko firas den nio dagar långa Las Posadas, julvandringen. Människorna vandrar runt med dockor föreställande Josef och Maria letandes efter ett symboliskt härbärge.
 4. På Island ställer tretton trilska smånissar, jólasveinar, till med ofog kring julen. Tomtenissarna, till exempel Hurðaskellir som smäller i alla dörrar och Askasleikir som slickar alla skålar delar ut presenter i skor som man ställt på fönsterbrädan.
 5. I Portugal kan du se julbrasan Madeiro do natal som ska värma Jesusbarnets fötter.
 6. Till den finländska julen hör bastun. Julbastun förbereds noga och för att inte reta upp bastutomten badar man under stillhet. Efter bastubadet svalkar man sig genom att rulla runt i en snödriva.
 7. I Belgien kan Sinterklaas hjälpreda Zwarte Piet stoppa stygga barn i en säck och ta dem till Spanien. Uj!
 8. I Australien firas jul i sommarvärmen, ofta utomhus. Jultomten kan ge sig ut på sin runda till exempel på en surfbräda eller i en släde som dras av kängurur.
 9. I Italien kommer julen med julkrubban. Utöver arrangemangen med små figuriner finns det också ”levande julkrubbor”, där människor och djur föreställer karaktärerna.
 10. I Tyskland har jultorg och julmarknader hundraåriga traditioner och stämningen är unik.
 11. Danskarna hör till de ivrigaste julfirarna i Europa och de satsar på pynt, ljus och julgran. Julbordets stjärna är ankan.
 12. I Grekland är det traditionella julpyntet julbåten, tillverkad av papper eller trä och dekorerad med ljus, som står vid ytterdörren eller eldstaden.
 13. I Sverige sprider Lucia ljus i mörkret kring jul. I Luciatågen den 13 december sjunger en vitklädd Lucia med ljuskrona för publiken.
 14. I Nederländerna firas Sinterklaas på kvällen före Sankt Nikolausdagen den 5 december och då äter man pepernoot-kakor som påminner om peppar. Prettige Kerstfeest!
 15. I Chile är den traditionella juldrycken Cola de Mono, ”apsvans”, som tillreds av mjölk, kaffe, likör och nejlika.
 16. I Estland hör blodkorv, surkål och fläskstek till julbordet. Julbordet dignar hela natten, eftersom man lämnar mat även till väsen.
 17. Enligt tjeckiskt skrock blir du snart gift om du kastar din sko över axeln på juldagen och tårna pekar mot dörren.
 18. I Storbritannien väntar man ivrigt på en vit jul. Enligt definitionen är julen vit om man inom loppet av 24 timmar på juldagen ser en snöflinga någonstans i landet.
 19. I Spanien väntar barnen på ankomsten av konungarna, alltså de tre vise männen (los Reyes Magos) på trettondagen. De vise männen kommer helst sjövägen och har med sig presenter till barnen.
 20. Amerikanarnas juldelikatess är pajer som kan till exempel vara fyllda med pumpa, äpplen eller pekannötter. Man dricker också söt äggtoddy.
 21. I Irland (och Storbritannien) hör idrottstävlingar till julen. På Saint Stephen’s Day (i Storbritannien Boxing Day), alltså annandag jul, samlas människorna för att titta på fotbollsmatcher eller hästkapplöpningar.
 22. I Bulgarien ska man ha ett ojämnt antal maträtter på bordet och ett ojämnt antal gäster runt bordet vid julmiddagen. Salt, peppar och socker räknas som egna rätter! Julmåltiden är vegetarisk och till middagen hör nötter som knäcks för att spå framtiden.
 23. I Ryssland firas en julliknande fest vid nyår. Presenterna kommer med Fader Frost (Дед Мороз) och Snöflickan (Снегурочка) som åker i ett trespann, en trojka.
 24. Enligt en gammal kroatisk tradition ger männen sina flickor ett dekorerat äpple på julen. God jul, Sretan Božić!

(Fotografi: Pixabay)