Goddag från Rajis!

8.10.2018


Förra veckan firade vardenhetsval.fi sitt treårsjubileum. Festen till ära beslutade vi oss för att sammanställa en liten presentation om Kontaktpunkten för gränsöverskridande hälso- och sjukvård, även kallad Rajis, som finns bakom webbplatsen: Vilka vi är, vad vi gör och hur vi kan hjälpa till.

Rajis viktigaste uppgift är att förmedla information. Vår huvudsakliga kanal är webbplatsen vardenhetsval.fi. Vi berättar hur du kan använda hälso- och sjukvårdens tjänster i Finland och utomlands, i vilka situationer du har rätt till sjukvård och hur kostnaderna ersätts. Eftersom det finns massvis med information (på byråkratspråk) om dessa ämnen, försöker vi lyfta fram det väsentligaste och formulera det tydligt och lättbegripligt.

Det finns dock alltid frågor på vilka man inte direkt hittar ett svar på webbplatsen, inte ens i avsnittet Vanliga frågor. Därför kan du kontakta oss via e-post eller via responslådan. Vi på Rajis hjälper gärna och besvarar frågor kring gränsöverskridande hälso- och sjukvård på allmän nivå. Om vi inte vet svaret, hänvisar vi frågeställaren vidare till rätt instanser.

På bild från vänster till höger Sara, Mira, Pia, Marika och Annamari.
På bild från vänster till höger Sara, Mira, Pia, Marika och Annamari.

Rajis kan du under året träffa på olika evenemang, till exempel på resmässan Matkamessut och på Kommunmarknaden. Du kan även följa aktuella nyheter från oss på Twitter.

Vilka är vi då? Just nu består Rajis av kontaktpunktschefen Marika och tre anställda: Pia, Annamari och Mira. Under hösten får vi dessutom hjälp av högskolepraktikanten Sara. Rajis är alltså ett litet, men desto effektivare team.